"...a na co je tahle lahvička?" Aneb stručný průvodce pro kosmetické ne-fanatiky: Skincare

Péče o pleť je věda!

Tenhle text je pro ty, kteří absolutně netuší, která bije, a mají problém odlišit od sebe šampon a sprchový gel, když jsou někde na návštěvě.

Jdeme na to. 

Věci na čištění obličeje

Čistit obličej je potřeba, žijeme přeci jen ve městech a znečištění vzduchu dělá svoje.
Pro ty, kteří nosí makeup, je potom odličování a čištění nutnost, aby stará líčidla nezanášela póry a netvořily se pupínky.

Pokud si moc neumíte představit, co se jako může stát, tak jeden příklad za všechny: řasenka, kterou nikdo neodličuje, a jen každé ráno přidá, může řasy zatížit natolik, že časem prostě vypadnou. 

Podle toho, co jsem zatím různě vysledovala (nejsem dermatolog) by se měla pleť čistit dvakrát denně. Večer důkladně, aby se smyly veškeré nečistoty a makeup. Ráno pak podle toho, co komu vyhovuje – někomu stačí jen opláchnout vodou, jiný preferuje nějaké to čistítko. 

Z těch věcí, co tu vyjmenuju, můžete mít doma všechno (a střídat, třeba podle stavu pleti), půlku (a třeba používat všechno denně), nebo klidně jen jednu věc (protože vám to tak stačí) – péče o sebe znamená pro každého něco jiného a je to úplně v pořádku. 



Oleje

Proč: Odličování, místo krému nebo masky na vlasy

Ano, myslím obyčejný olej, jako je třeba oliváč nebo kokosáč. Hodí se pro odličování, pokud člověk nosí hodně voděodolného makeupu a má citlivé oči například. Olej líčidla rozpustí a připraví tak půdu pro druhý krok tzv. double cleansing procesu (kdy se pleť, například jako vlasy, umývá dvakrát za sebou – není to nutnost, ale někomu to vyhovuje). 

Kromě odlíčení se dá olej použít i místo krému na obličej, tělového krému nebo třeba masky na vlasy (tam už pozor na to, jaký olej kam – třeba kokos je super na vlasy, ale na obličej to ideální není).
Pozor: olej se nanáší vždy na vlhkou pleť, sám o sobě totiž hydratovat nedokáže.


Zdroj obrázku: viz link


Hydrofilní oleje

Proč: Odličování, mytí těla

Tohle je speciální kategorie olejů. Po smíchání s vodou se na kůži vytvoří mléčná emulze, která se dá smýt. Tyhle oleje jsou moje oblíbené pro odličování, ale dá se s nimi setkat i jako umývátky na tělo. Tyhle kousky perfektně rozpouštějí voděodolný makeup. 
Opět po použití může následovat druhý krok v double cleanse, v případě hydrofilních olejů ale nemusí.


Zdroj obrázku: viz link


Čisticí gely/pěny/micelární gely

Proč: čištění pleti (i ve spojení s kartáčkem, konjakovou houbičkou)

Pro mě osobně naprostá nutnost. Používá se buď po odličování jako druhý krok (aby se smyly zbytky oleje například) nebo samostatně – například ráno, nebo na večerní vyčištění pokud člověk nenosí makeup. 
Tady je třeba si dát extra pozor, aby přípravek moc nevysušoval – zdá se to nelogické, ale u mastné pleti platí, že čím víc ji zbavujeme mastnoty, tím víc ji produkuje. 
Gely se často používají ve spojení s kartáčky na pleť a různými konjakovými houbičkami – to jsou věcičky, které k čištění zařídí i peeling (tedy obroušení staré kůže). Některé kartáčky jsou opravdu vymakané, sonické, svítící a nevím co všechno. Není to nutné, ale je to rozhodně fajn.
Tip: Mycí gely pro miminka perfektně odličují a navíc nevysušují. Za pár korun hodně muziky.  
Zdroj obrázku: viz link

Čisticí balzámy

Proč: Odličování

Speciální kategorie odličovátek, jsou to takové "krémy" nebo něco, co připomíná konzistencí sádlo třeba. Většinou pod vlivem tepla z kůže roztají a pak už fungují jako (výše zmíněné) oleje.
Zdroj obrázku: viz link


Odličovací Mléka/Vody/Micelární vody

Proč: Odličování

Všechny tyhle věci se používají ve spojení s vatovým tamponkem, na který se nanesou a jeho pomocí se potom obličej čistí. Tohle je jeden z nejtradičnějších způsobů čištění pleti. Po použití by se měl obličej, tuším, ještě opláchnout aspoň vodou. 
Třeba micelární voda funguje podobně jako jar – její molekuly k sobě přitahují nečistoty, což je super, ale některým lidem příliš vysušuje kůži, pokud micelárku po použití z obličeje nesmyjí. Opět je to ale individuální. 

Zdroj obrázku: viz link


Peelingy (mechanické)

Proč: K odstranění staré kůže = lepší vstřebávání krémů atd. 

Bývají to takové divné gely se zrníčky (třeba kousky ořechových skořápek, mák, semínka), někdy přímo jen prášek, co si člověk musí namíchat s vodou sám. Je to super, pokud nevlastníte žádný čisticí kartáček. Proč je potřeba peelingovat? Protože jinak se všechna ta drahá séra a krémíky nebudou dobře vstřebávat! Navíc odumřelé buňky můžou blokovat póry a vytvářet pupínky. Dobře to popsala Adélka: "když chceš natírat plot, taky ho musíš nejdříve očistit". Peeling se zpravidla nepoužívá denně, jen jednou za čas, aby se kůže nepoškodila. Existují samozřejmě ale i speciální jemné peelingy pro denní použití.
Pozor: Mechanický peeling se nesmí používat na aktivní pupínky, aby se zánět neroznesl

Zdroj obrázku: viz link

Péče

No, takže odlíčeno a vyčištěno máme. Pleť je připravená na další krok, co teď? 

Základní premisa veškeré péče je, že pleť má sama o sobě potíže udržet krok s prostředím a může se nadměrně vysušovat/ mastit/ být podrážděná. Proto jsou na světě veškeré ty lahvičky, které mají pleti dodat vláhu, zklidňovat ji, nebo naopak vstřebávat přebytečný olej. 
Je úplně normální, že má pleť hned několik takových potřeb a taky se mění během roku (třeba v zimě suchá, v létě smíšená, nebo začervenání na tvářích a akné,...), nebo klidně během měsíce, dne... A nesmím zapomenout zmínit samozřejmě preference – někomu vrásky kolem očí nevadí, pro jiného je to noční můra. 
Proto může někdo potřebovat celý život pouze obyčejnou Niveu, kostku mýdla a jelení lůj a bude mu to sedět, zatímco pleť jiného bude vyžadovat šesti-krokovou ranní proceduru. #noshame

Co si budem, vyznat se v péči je skutečné umění. Pokud chcete mít jistotu, že bude všechno v pohodě, určitě je fajn si nechat poradit od zkušené kosmetičky a případně koupit celou řadu výrobků od jedné značky. Pokud radši experimentujete a nevadí vám věnovat čas studiu ingrediencí, budou super značky jako The Ordinary, kde si člověk musí poskládat aktivní složky do "rutiny" sám. 
A pokud máte chuť se do toho pustit úplně po hlavě, směle doporučím Laduš z Fajného Mjesta, jejíž návody na domácí kosmetiku mi přijdou perfektně zpracované. 

Tip na léto: všechny krémy můžete skladovat v ledničce a při aplikaci si užít super osvěžení


Tonery a květinová vody (hydroláty), obličejové mlhy

Proč: dočištění, hydratace

Tohle je tak jako na pomezí mezi čištěním a péčí. Kdysi byly tonery především s alkoholem (na denní použití nebrat, vysušuje), dneska už většinou obsahují samé zajímavé věci, výtažky a tak dále. 
Tyhle přípravky se nanášejí pomocí vatového tamponku (může se předtím navlhčit), nebo se stříkají jako spray přímo na obličej (třeba pro osvěžení během dne). 
Dají se použít na tzv. 7 skin method (ve zkratce si na sebe normálně rukama dáte několik vrstev toneru, je to fakt příjemné), což slouží ke zvýšení hydratace pleti. Nebo jako podklad pod již zmiňovaný olej (třeba arganový). Nebo do domácích masek na obličej. Nebo třeba na vatovém tamponku pro jemné očištění pleti ráno. 

Zdroj obrázku: viz link

Kyseliny

Proč: hydratace, chemický peeling

Zní to drasticky, že? Kyseliny ovšem nemusí být vždycky jenom agresivní. Taková kyselina hyaluronová je skvělá pomůcka pro hydrataci, pomáhá pleti zadržovat vodu. 
Samostatnou kapitolou jsou ale kyseliny, které se přímo používají za účelem chemického peelingu (tedy aby se díky síle kyseliny kůže zbavila starých buněk na povrchu). Když budu pokračovat v metafoře s natíráním plotu, tak kyselina by byla penetrace.
Na to je třeba kůži zvykat a nesmí se to na začátku přestřelit, jinak se kůže poškodí. 
Kyseliny mohou být ve formě krémů, vodiček, gelů a podobně. Nejčastější jsou ale právě jako součást tonerů a sér.

Můj tip: Kyselina Glykolová od The Ordinary je super jednou za pár dní na obličej (skvěle rozjasňuje, bojuje proti akné), ale taky třeba do podpaží (zabíjí bakterie, takže takový přirozený deodorant, navíc zabraňuje pupínkům v podpaží) a stojí pár korun. 



Séra

Proč: něco extra, cílená péče

Používá se po čištění, toneru a kyselinách, nebo prostě před krémem.
Je to většinou taková sklenička s kapátkem a mívá tekutou konzistenci. Séra mohou být třeba olejová, gelovější, vodová... jejich smyslem je dodat pleti něco navíc. Mívají ovšem sílu a je třeba u jejich použití trochu promýšlet kombinace. Například sérum s vitaminem C se většinou používá ráno (a doporučuju to každému, je to moc příjemné, rozjasňuje pleť), nesmí se ale kombinovat s některými jinými silně aktivními látkami a je třeba po něm použít opalovací krém. 
Pokud vůbec netušíte, kde se séry začít, zkuste omrknout kyselinu hyaluronovou, vitamin C a vitamin A (retinol) – to jsou takové univerzálně skvělé věcičky. 


Zdroj obrázku: viz link


Denní krémy/Noční krémy

Proč: hydratace, ochrana

Mají různé struktury – od lehčích gel-krémů až po výživné olejové krémy. 
Potřebujete jeden krém na den a jeden na noc? Asi ne. Najděte si něco, co vám bude vyhovovat a klidně to můžete používat ráno i večer. Na druhou stranu je to luxus, který je pro někoho prostě příjemný, takže proč ne.
Jaký je mezi nimi tedy rozdíl?
Denní krémy mohou obsahovat třeba SPF, takže chrání před UV zářením – SPF ovšem může některým jedincům zanášet póry, takže takový krém se na noc nehodí. Navíc bývají lehčí konzistence, aby na nich hezky držel makeup – tím pádem může být hydratace na noc (pro některé) nedostatečná. 
 Noční krémy mohou například obsahovat kyseliny, které by ve spojení se slunečním zářením dráždily obličej, nebo být příliš hutné. Proto se na použití přes den nehodí. 

Do krémů v kalíšcích se sahá zásadně umytýma rukama, abychom si tam nezanesli bakterie a jiná zvířata. 


Zdroj obrázku: viz link


Opalovací krémy

Proč: proti vráskám, protože rakovinu nechceš

Jestli si zapamatujete z tohohle textu jen jednu věc – ať je to prosím tato: Opalovací krém se používá DENNĚ. Ano, i když nesvítí sluníčko. Ano, i v zimě. Ano, i když jsem celý den doma. 
Rakovina kůže je zlo, přitom prevence není nic složitého. Sluníčko taky prohlubuje vrásky a vytváří pigmentové skvrny. Pokud dáváte ráno kyseliny a jiné aktivní látky, bez SPF skončíte akorát s poškozenou pletí. 
Opalovák se dává na denní krém, v dostatečném množství, a samozřejmě v té správné "síle". Ideálně minimálně SPF 30, nebo 50. 
Konkrétně v tomto odstavci myslím opalovací krém přímo na obličej, ty bývají lehčí a nezanášejí tolik póry jako opalovací krém na tělo, který známe hlavně z dovolené u moře (což je mimochodem taky blbě, opalovák na tělo je moc důležitý, i když to v naší kotlině tolik nepeče). 
Takový opalovák má podobu buď krému, nebo jemného fluidu (takový vodovější krém).


Zdroj obrázku: viz link


Krémy na oči

Proč: proti kruhům pod očima, vráskám, otokům, pro výživu

Menší tubička nebo kalíšek, případně roller. Jsou speciálně formulované pro oblast očí, která je citlivější. A samozřejmě by neměly dráždit oči jako takové, proto bývají málo parfémované. 
Slouží k cílené výživě očního okolí, které bývá namáhané a má tendenci rychle vytvářet vrásky. 
Některé složení tedy podporuje přímo protivráskový efekt. Časté jsou taky krémy snižující otoky a bojující proti tmavým kruhům pod očima. 
Když budu zcela upřímná, myslím si, že krém na oči je marketing a reálně to moc lidí nepotřebuje – stačí pleťový krém, který nedráždí oči. Opět je to ale luxus, který si spousta lidí užívá, takže proč ne. Krém se nanáší ťupkáním, tahy by se mohla kůže zbytečně poškozovat.
PS: Existují i séra na oči, ta se dávají pod oční krémy a bývají koncentrovanější a lehčí. 


Zdroj obrázku: viz link


Lokální péče

Proč: na pupínky, rozšířené žilky, začervenání, vrásky...

Někdy jsou krémíky a séra a všechno tohle prostě málo. Třeba když vám na čele začne rašit pupínek a vy zrovna nemáte chuť být jednorožec. Pak se vyplatí sáhnout po malých lahvičkách nebo rollerech, které obsahují extra porci aktivních látek. 
Třeba v případě toho pupínku to může být kyselina salicylová, nebo teatree olej. Obojí je příliš silné na celý obličej, ale na tyhle neplechy ideální. 

Zdroj obrázku: viz link


Maska

Proč: něco navíc, relaxační rituálek 

Maska se používá jednou za pár dní k dodání čehokoliv, co vaší pleti chybí. Takže pokud je pleť suchá, je fajn si třeba jednou týdně udělat/koupit nějakou hydratační a výživnou. Na akné a pořádné vyčištění je super třeba maska slupovací, nebo s obsahem jílu, která perfektně vytáhne z pleti nečistoty. Na unavenou a "zašedivělou" pleť je fajn nějaká maska s kyselinkami, které ji projasní... a tak dále. 
Masky si můžeme vyrobit doma (třeba smícháním jílu a květinové vody, nebo medu a jogurtu,...), dají se koupit už předem namíchané (třeba Lush prodává čerstvě namíchané), gelové (ty se dávají do ledničky, aby chladily) nebo platýnkové. To jsou kousky látky, které jsou napuštěné gelovým sérem. 
Samostatnou kategorií jsou masky pod oči, což jsou takové malé gelové nebo papírové polštářky, které pod oči nalepí a nechají působit. Nebo masky na rty, což jsou buď takové koncentrované balzámy, nebo gelové polštářky. Nebo ranní masky, které se nanášejí třeba jen na tři minuty. Nebo masky na nohy a ruce, které vypadají jako ponožky a rukavice s vodičkou uvnitř... asi už chápete, že je jich prostě hodně. 
Opět to není nic nutného, co by člověk k životu potřeboval, ale zato příjemná záležitost.

Zdroj obrázku: viz link


BB/CC a jiné tónované krémy

Proč: šetří čas

Tyhle kousky jsou takoví multifunkční pomocníci, něco mezi makeupem a péčí. Takový krém sjednotí pleť (aka nejsou vidět nedokonalosti, protože má v sobě barevné pigmenty), zatímco ji vyživuje jako pleťový krém a dodává třeba ještě SPF nebo bělí pleť. 
Jsou fajn, pokud nemáte výrazné nedokonalosti, které chcete zakrýt (i když existují BB krémy, které kryjí stejně jako makeup – specialisté jsou na to korejské a japonské značky).


Zdroj obrázku: viz link

A co zbytek? 

Ano, tohle byl opravdu jen takový průlet kosmetickým trhem. Ten se neustále vyvíjí a inovuje, takže vznikají nové textury, nové formulace a nové způsoby použití. 
Nezmínila jsem pořádně ani metody nanášení, to je samozřejmě kapitola sama pro sebe a mám v ní sama mezery. 
Vrstvení produktů, které jsem tady jmenovala, se může zdát jako alchymie, ale obecné pravidlo je, že se jede od nejvodovější po nejhutnější strukturu. Na pleť i do produktů se pak vždycky sahá čistýma rukama nebo nástroji (špachtličky, štětce).
Zároveň musím připomenout, že nejsem žádný expert a nikomu bych si netroufla tvrdit, že moje metody jsou jediné správné – takže pokud vám na obličej funguje celý život modrá plechovka Nivea krému, můžu vám jen závidět. 

Pokud vás péče o pleť zajímá o něco víc, určitě doporučuju sledovat třeba instagram Eki Skincare, která sdílí tipy na kosmetiku, edukuje o jejím správném používání, vrstvení a tak dále. 

PS: Dáme příště makeup? :) 

Komentáře